Hittepå – böcker om att skriva skönlitteratur

Det finns massor av böcker om konsten och hantverket att skriva historier.
Här är några favoriter i min bokhylla. 

Från den anglosaxiska världen

Att skriva – en hantverkares memoarer
av Stephen King

Albert Bonniers förlag ISBN 9789100169947

En klassiker bland författarhandböcker som kom i nyöversättning av Ola Larsmo 2017. Halva boken är en självbiografi och författaren visar hur livet och skrivandet hör ihop. Är det inte rent av samma sak? En underhållande bok om skrivandet som en process, ett äventyr och ett arbete – på samma gång.


Story engineering –mastering the six core competencies of succesful writing av Larry Brooks. Engelska.

Writer’s digest books ISBN 13: 978-1-58297-998-4

Att se berättelsen som en konstruktion, där det går att göra ritningen i förväg, är själva antitesen till Stephen Kings processinriktade skrivande. Larry Brooks analyserar berättelser och kommer fram till sex olika grundfaktorer som gör berättelsen till något fantastiskt när de kuggar i varandra och konstruktionen fungerar. Story engineering innehåller många aha-upplevelser kring det där som får en text eller berättelse att nå fram och bli en upplevelse. En del slängar åt mr Kings håll blir det, vilket är rätt underhållande. De har naturligtvis rätt båda två. Läs båda och inspireras av det du gillar.Alla skribenter rör sig på en skala mellan planering och organiskt framväxande text.

Steering the craft – a 21:st century guide to sailing the sea of story
av Ursula K. Le Guin. Engelska.

Marinerbooks ISBN 978-0-544-61161-0

”En konstnär som visar hantverket”, står det på baksidan. Ursula K. Le Guin ledde många workshops och skrivargrupper och tog med sig erfarenheten in i den här boken. Det här är inte en bok för nybörjaren. Den tänkta läsaren är en person redan skriver och vet varför. Någon som vill bli bättre på hantverket, vässa språket, hitta vägarna till magin. I slutet finns en bra handledning till den som vill starta egna skrivargrupper för gemensam utveckling och konstruktiv respons.

Skriv på – en handbok i skrivandets konst
av Elisabeth George

Norstedts förlag ISBN 978-91-1-307907-3

För att kunna skapa konst måste du lära sig hantverket, tycker deckarförfattaren Elisabeth George. Så hon skrev en handbok om att få till romanens beståndsdelar som intrig, miljö, dialog, perspektiv, berättarröst och allt det där. Hon delar också generöst med sig av sina egna erfarenheter kring skrivprocess, research och hur hon skapar sina karaktärer. Boken har blivit en klassiker i genren och är en utmärkt grundbok att förkovra sig i mellan skrivpassen. Inte minst för att den innehåller så många exempel där författaren visar i olika texter vad som avses med de teoretiska genomgångarna.

Svenska författare och pedagoger delar med sig

Dina ord, dina berättelser – handbok för vana och ovana skrivare
av Susanne Holmgren

Kabusa böcker ISBN978-91-7355-185-4

Du behöver inte åka till främmande platser eller vara med om dramatik för att ha något att berätta. Vardagen innehåller tillräckligt med inspiration och material till den som vill skriva. Om du bara är öppen för vad du ser.

Den här handboken har blivit en av mina riktiga favoriter. Jag är strängeligen förbjuden att befatta mig med den under intensiva arbetsperioder. För när jag bläddrar och ser exempel och övningar så börjar jag skriva. Ibland med papper och penna, ibland bara inne i huvudet. Och rätt vad det är så sitter jag där och funderar ut en dialog mellan två främlingar istället för att jobba med artikeln jag höll på med. Varning för inspiration!

Skriv först, fråga sen – Manual för nybörjare av PC Jersild

Albert Bonniers förlag ISBN9789100180638

PC Jersilds böcker tillhör den litterära kostcirkeln för många av oss som blev vuxna läsare på 70- och 80-talen. Barnens Ö, Babels hus och En levande själ är bekanta trakter. Jersild hämtar exempel från böckernas tillkomsthistorier och resonerar klokt om idéarbete och skrivprocess. Vi får följa ett påhittat romanprojekt genom alla de val som författaren gör medan ett manus växer fram, vilket är ett bra grepp för att göra den luddiga skrivprocessen tydligare. Den handlar ju just om att välja och välja bort bland språkets och infallens oändliga möjligheter. 

Skrivboken, En bästsäljande spänningsförfattares samlade råd 

Piratförlaget ISBN: 9789164206497

av Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson berättar hur det gick till när hon blev heltidsförfattare, hur hon jobbar med sina historier genom att inte tänka ut dem i förväg och hur hon hanterar författarrollen. Intressanta inblickar i hur det är kan vara att ”slå igenom”.  

Så gör jag – konsten att skriva av Bodil Malmsten

Modernista förlag ISBN 978-91-7499-215-1

Bodil Malmsten berättar om sin egen skrivprocess, om att inte lämna något åt slumpen och om helvetesperiderna av förvirring och tvivel som ingår i varje ärligt menat kreativt projekt. Vartenda ord är personligt och Bodil Malmstenskt skrivet och jag blir glad rakt igenom varje gång jag läser denna bok om det viktiga, roliga, svåra och komplett omöjliga att skriva så att det blir sant. Alltihop. Och ändå är vi tillräckligt galna för att göra det. Gång på gång.

Pennvässaren – Dramaturgin som verktyg för bra berättelser av Veronica Grönte

Studentlitteratur ISBN 978-91-44-08435-0

Boken är en lärarhandledning som vänder sig till pedagoger i skolan. Ska du använda övningar och exempel i exempelvis en studiecirkel behöver de anpassas till vuxenspråk och vuxna erfarenheter. Men det är rätt lätt gjort och värt besväret. Själva mekanismen i dramaturgin är en universell grundbult i berättarkonsten, oavsett ålder och målgrupp. Ibland behöver man gå till botten för att hitta det mest grundläggande.

Att hitta glädje i skrivandet
av Kim M. Kimselius

Roslagstext ISBN 978-91-86485-55-9

Kim Kimselius är ett fenomen som egenutgivare med 50 titlar bakom sig. Hon är en förebild för många vuxna författare och en folkbildare inom berättarhantverket, inte minst bland berättarbegåvade barn och ungdomar. I många korta och personligt hållna kapitel delar hon med sig av uppmuntran, goda råd och egen erfarenhet. En bra inspriationsbok till den som känner sig ny och lite bortkommen som författare och egenutgivare.

Fängsla dina läsare – väck spänning och berör på djupet
av Catrine Tollström med gäster

Chill Textstudio ISBN 978-91-984041-0-4

Spänning innebär ju inte bara ett skeende med oviss utgång utan beror minst lika mycket av karaktärer som angår läsaren, gestaltning, språk, närvaro  – och annat i det goda berättarhantverket.

De många medförfattarna bidrar med sina egna infallsvinklar och erfarenheter. Mellan de orange pärmarna finns en rik tipsbank till den som har kört fast och vill ha liv i texten.

Skriv som ett proffs – Gör din egen bok
av Lennart Guldbrandsson

Vulkan ISBN 978-91-88257-72-7

Du behöver inte byta jobb, men du har större chanser att sälja din bok om du beter dig som ett proffs. En av proffshemligheterna är att bli färdig. En annan att ha en bra idé. En tredje att skriva så att läsaren hänger med. En fjärde att planera och ha en struktur för säväl berättelsen som ditt eget jobb. Den här pocketboken är smäckad med handfasta tips och tricks. Den är också fullkomligt renons på prentiösa tonfall och viktigpetterpekpinnar. Den här boken är som en rak och trevlig kompis som säger som det är.

Litterära laborationer – tjugo experiment med text
av Lars Melin

Ordfront ISBN 91-7324-883-5

Författarens verktygslåda i 20 lättsamma och bildande kapitel. Det här är ingen ”gör så här”-bok utan mer av en allmänbildande flukt under motorhuven på det där stora ämnet litteratur och 20 underhållande lektioner om hur den funkar. Eller kan funka. För man kan ju alltid skriva på ett annat sätt. Eller ett tredje…