Återanvänd kompetens

I en av mina verktygslådor finns begreppet metafor och bildspråk. Om jag använder den på mig själv kan jag beskriva både mig som ett återanvändningsprojekt. Jag har  jobbat med text, information, layout, kommunikation i mer än 30 år. Som journalist på olika dagstidningar fick jag gedigen erfarenhet av att möta människor, hitta berättelser och förmedla dem till läsarna på ett begripligt sätt. Det har mina kunder nytta av. Även om det jag gör idag inte kallas journalistik använder jag journalistens verktyg och erfarenhet. 

Det är lättare att nå ut till läsarna med en historia än med en lista osorterade fakta. För att inte tala om hur mycket roligare det är att skriva en artikel än en tabell. 

Vilket fantastiskt kommunikationsgränssnitt alfabetet är! 29 delar i en oändligt användbar verktygslåda. Vi har ett ordförråd som växer, förändras med oss och med tiden och som blir mer och mer användbart ju mer vi nyttjar det. 

Det är det bokstäverna som är mitt hvudinstrument. Jag är skribent, en som skriver och hanterar texter. I första hand. Men… 

…jag kan inte låta bli att fota, filma och hålla låda. Som kommunikatör gör jag allt möjligt och kameran har blivit en allt stabilare kompis i vardagen ju mer jag lärt mig. 

När jag började i unga tjugoåren var det typometer och bildsnurra (ett slags räknesticka fast rund) som var gängse verktyg inom den grafiska industrin. Nu är det Indesign, Affinity,  Wordpress och Macdator. Nästa år är det kanske något annat. Men språket, orden, bokstäverna är samma välbekanta, mångsidiga och oändligt användbara material. 

 

Eva Bergengren – korta versionen

Flyttar till Lund, litteraturvetenskap, svenska, jobb i hemtjänst, läser böcker, journalistlinjen på Skurups folkhögskola, flyttar till Blekinge, BLT, Sydöstran, flyttar till Skåne, läser böcker, Trellborgs Allehanda, läser böcker, Arbetet, flyttar ihop, Smålands folkblad, flyttar till Halland, läser böcker, blir förälder, Region Halland, blir förälder igen, köper villa, Hallands Nyheter, börjar sy, blir hobbykostymör åt teater, läser böcker, krönikör, egen firma, cirkelledare, frilanskommunikatör, litterär konsult, lektör, egenutgivare, Kyrkbyrån, bokredaktör…. och så vidare… (Det säger inte så mycket, jag vet, men det finns en viss förväntan på något cv-liknande i en sån här presentation.)

Jag får ibland höra att jag är så kreativ och det är sant – eftersom jag är människa och människor har en skapande förmåga. Vi kan inte hjälpa det. Mitt område är kommunikation, berättelser och att använda språket. Du är bra på det som du gör. Tillsammans blir vi en superkraft.