Exempel på texter

Kulturhistoria. En av Hallands största kändisar genom tiderna var Olof von Dalin. Född i Vinberg och journalist långt före tryckfrihetens dagar. Den här artikeln var med i vinternumret av Vamé.

Intervju. Jag gillar folkbildning och kraften som kan uppstå när man går i cirkel. Här intervjuar jag Studieförbundet Sensus ordförande Solveig Inninbergs i deras årsberättelse 2016.

 

 

 

 

 

 

Text och bild. Uppdraget var att berätta om återvinning, vattenförsörjning, miljöarbete och annat viktigt inom VA- och Kretsloppsförvaltningarna inom Öckerö kommun.

skärmdump Öckerövatten2

 

 

 

 

 

Krönikan i tidskriften Populär Arkeologi kom till försommaren 2013. Den publicerades i
nr 3/13, i oktober när den där försommardagen verkar så oändligt avlägsen. Hos mig svindlar det till varje gång jag inser att vi har all denna historia under fötterna och dessutom möjlighet att lära oss mer. Tillvaron är sannerligen fyrdimensionell när man ser ner
i tids-schakten som är en del av landskapet.

skärmdump krönika popark

 

 

 

 

 

 

 

 

Programblad. Stage Fantasy Productions och regissören Kålle Gunnarsson sätter upp uppskattade familjeteaterföreställningar i Falkenberg om somrarna. 2013 var det Emil i Lönneberga som stod på programmet. I programbladet gjorde jag intervjuer med proffsartisterna som jobbade tillsammans med unga och vuxna amatörskådisar från Halland. (Layout och grafisk utformning gjorde Hans Jönsson på Mediaid.)

Skärmdumpar programintervjuer

 

Bisarra böcker – oemotståndligt ämne i självhjälpslitteraturens tid. Sånt här ramlar man över när man bor i en liten stad och går ner till antikvariatet på lunchrasten i jakt på något nytt… eller kanske rent av gammalt. Helgmagasinet H november 2011. (©Hallands Nyheter och Eva Bergengren.)

Bisarra böcker skärmdump

 

Reportage om Frigga Carlberg januari 2011. En av de bästa överraskningar jag fått när jag skrivit om halländsk lokalhistoria. Frigga Carlberg var en av rösträttsrörelsens stora namn och är nästan helt bortglömd idag. Att jobba med det här reportaget var att möta en riktigt bra förebild och pionjär från en tid som inte alls är särskilt avlägsen. Hon gick på samma gator som jag går nu och varje gång jag passerar kvarteret där hon bodde tänker jag ”tack”! (©Hallands Nyheter och Eva Bergengren.)

Förstasida helgbilagan H januari 2011. ”Frigga från Falkenberg–en riktig fighter

 

Boktips i tre olika genrer Eftersom jag är en sån inbiten läsare kan jag inte låta bli att sprida mina läserfarenheter över en intet ont anande läsekrets. Tipsen var återkommande i helgbilagan och olika medarbetare bidrog. Här är några av mina. (©Hallands Nyheter och Eva Bergengren)

Tre korta boktips med bilder på omslagen. Från H-bilagan januari 2012

 

Reportage om Carel Kapek i Hus och Hembilaga. Bilaga till Hallands Nyheter 29 april 2008. Jodå, om man verkligen försöker så kan man få även jobben till en trädgårdsbilaga att handla om böcker. (© Hallands Nyheter och Eva Bergengren förutom texten ur boken där rättigheterna tillhör det tjeckiska förlag som förvaltar Capeks litterära arv.)

Karel Capek skärmdump

 

Jag försöker förvandla mig till golfspelare i Julhallänningen 2007. Skriver man berättande feature händer det att man drar in sin egen person i texten. Det är en metodik som har sina sidor men man får rätt mycket erfarenhet som man annars hade missat. Det här hade jag aldrig utsatt mig för om jag inte var skribent på en tidning. (© Hallands Nyheter och Eva Bergengren)

golf skärmdump2.