När ämnet är du själv – böcker om livsberättelsen

 

 

 

 

Skriv ditt liv – handbok i livsberättande av Jenny Eklund.
Premiss förlag. ISBN 978-91-86743-03-1

Ett lättsamt och oprenteniöst sätt att närma sig ämnet med många uppmuntrande ord till den som är ovan att skriva och berätta om sig själv. Lämplig för studiecirkel och berättargrupp.

 

 

 

 


Att skriva om sitt liv – med livskartan på spaning efter

minnen, mening och möjligheter av Inga-Lill Valfridsson
(Kan vara svår att få tag på i vanliga bokhandeln – sök på antikvariat)
Svenska förlaget ISBN 978-91-7738-730-5

Författaren utgår från en researchmetod som hjälper till att sätta den egna livsberättelsen i ett sammanhang, både vad gäller det personliga och tidsandan, samhällsutveckling och kulturen vi lever i. Livskartan ger mönster och vägledning till att hitta det intressanta, brännande, avgörande i just ditt liv.

 

 

 

 

 

Att berätta sig själv – inspirationsbok för
den som vill skriva om sitt liv av Merete Mazzarella
Forum förlag ISBN 978-91-37-14127-5

Merete Mazzarella har hållit biografikurser i många år och hon delar med sig av erfarenhet och reflektioner kring vad det innebär att ”bli berättad”. Detta är inte direkt en ”gör så här”-bok men en utmärkt inspiration.

 

 

 

 

Så gör jag – konsten att skriva av Bodil Malmsten
Modernista ISBN 978-91-7738-730-5

Bodil Malmstens tankar om skrivandet och livet och hur dessa begrepp kan höra ihop ger massor av näring till den där kreativa impulsen som du känner av ibland men snabbt trycker ner med ett ”inte ska väl jag”. Tänk om du ska i alla fall? Skrivandet kan göra ont, det kan vara svårt, det kan vara roligt och det kan vara alldeles nödvändigt.

 

 

 


Det var en gång… om konsten att skriva sitt liv 
av Marja Bruzaeus och Monica Rönquist-Germanis
Faun förlag ISBN 9789186033200

Många handfasta övningar och exempel från både vanliga människors texter och kända författare. Utgångspunkten är studiecirklar och kurser som författarna har hållit och boken fungerar utmärkt både som ett stöd för den som börjat en berättarcirkel och för den som vill skriva och reflektera på egen hand.

 

 

 

 


Ordet är ditt
av Patricia Tudor-Sandahl
Wahlström & Widstrand ISBN 91-46-17087-1

Om självbiografiskt skrivande som terapi, utveckling och ett sätt att komma vidare. Patricia Tudor-Sandahl som själv är psykolog och psykoterapeut upptäckte skrivandets läkande kraft under personlig livskris. Boken har kommit i flera utgåvor och bland annat i pocket. Här finns tänkvärda citat på varenda sida. ”Under tiden man arbetar lär man sig en massa om hur skrivandet går till.” Författaren manar den osäkra att inte vara rädd för sin oförmåga. Sätt dig ner och skriv. Du lär dig det du behöver längs vägen.

 

 

 

 

 

Skriv dina memoarer av Allan G Hunter
Lind&co ISBN 978-91-7461-003-1

Författaren är professor i litteratur och anslaget är ambitiöst. Men låt dig inte avskräckas av det lite pompösa uttrycket ”memoarer”. Här finns många övningar i att minnas och återge den fantastiska berättelse som är livet och där du är huvudperson. Bara att läsa boken med alla exempel och övningar kan ge dig nya perspektiv.

 

 

 

 

Boken om mig av Stefan Ekberg
Ego förlag ISBN 978-91-86907-00-6

Den här boken påminner om det där kompisböckerna som florerade på mellanstadiets skolgårdar och som vi fyllde i åt varandra. Här är det ägaren själv som får stå för innehållet. Massor av frågor som kan bli ett skarpt researchverktyg och sätta ord på minnesfragmenten så att de blir synliga. Sen kan du säkert hitta vilka spår du vill göra berättelse av, om du går in för att skriva självbiografiskt. Och för många räcker det säkert gott med att få ner livet på pränt så här pass. Ärligt ifylld kan en sån här bok bli rena guldet för nästa generation som faktiskt vill veta (även om det inte alltid verkar så) vem du var och hur livet såg ut från ditt håll.